Les obres de remodelació de la plaça de la Bàscula trauen a la llum restes arqueològiques d’època medieval a Moncofa

Ix a la llum la Torre del portal de Nules i la necròpolis àrab

arqueologia cata mura juny 2021

Les obres que s'estan realitzant a la plaça de la Bàscula de Moncofa estan donant llum sobre diversos aspectes desconeguts de la història de Moncofa, i més concretament sobre l'època medieval. Durant les obres d'alçament de voreres en el sector del carrer Trinitat durant el mes d'abril passat, es van localitzar algunes restes de murs sota l'asfalt. Després de constatar que es tractava de restes arqueològiques, l'Ajuntament es va posar en contacte amb la Conselleria de Cultura, que va demanar una supervisió de les obres en esta plaça i la realització de treballs arqueològics. Estos treballs estan dirigits per l'empresa Arqueocas a través dels arqueòlegs Lorenzo Carballo i Jose Fco. Albelda.

Després dels primers sondatges arqueològics en la muralla, s'ha continuat amb l'excavació de l'estructura apareguda en la confluència amb el carrer Major, on en unes exploracions amb georadar durant l'any passat es va detectar un possible portal d'accés a la vila. “Pensem que es tracta d'una torre adossada a la muralla construïda al començament del segle XVI per a protegir el Portal de Nules (i la vila de Moncofa) d'atacs de pirates i corsaris”, apunta Albelda.

Anterior a esta torre és la muralla, construïda sota el regnat de Pere IV el Cerimoniós al voltant de mitjans dels segle XIV. D'esta muralla, s'està documentant la fonamentació i el sistema de construcció -que va emprar morter de calç i pedres de la zona- i ara s'intenta trobar l'antic accés pel carrer Major.

La major sorpresa s'ha produït durant l'excavació de la zona exterior de la torre, ja que a escassos metres han començat a aparéixer diverses inhumacions pertanyents a un cementeri d'època andalusina. “La forma d'enterrament –sobre el costat dret i mirant la Meca- és típicament musulmana”, apunta el gerent d'Arqueocas. “Això indica que estem davant de la necròpoli que van utilitzar per a enterrar-se els habitants de Moncofa abans de la conquesta cristiana, i que estaria situada al costat del camí que arribava des de Borriana. Ara podem afirmar que la vila cristiana de Moncofa es va edificar sobre l'antiga alqueria musulmana de “Mancofa” o “Ràpita” i que ací és on s'enterraven els nostres primers veïns”. Cal recordar que en 1254 es va repoblar la vila enterament amb cristians. Posteriorment el perímetre de la vila es va ampliar i al segle XIV part del llenç nord dels murs defensius es va construir sobre l'antic cementeri, arribant a destruir algunes sepultures”. Les restes humanes són anteriors al segle XIII però podrien remuntar-se fins al segle XI, o potser abans.

L'alcalde de la localitat, Wences Alós Valls, informa que “davant les primeres troballes, relacionats amb el portal, no vam dubtar a comunicar el fet a Conselleria, però l'aparició posterior de la necròpolis àrab ha sigut una sorpresa”. El primer edil qualifica el fet com “una magnífica sorpresa, la corporació actual volem posar en valor la nostra història i esta és una oportunitat”.

Ara es treballa en la identificació de la torre del Portal de Nules i en l'excavació del cementeri per a tractar de saber-ne l'extensió. Les restes humanes s'exhumaran i s'estudiaran per a tractar d'esbrinar la data de la mort, així com les dades sobre l'edat, el sexe, les patologies o causes de defunció; l'Ajuntament ha declarat que la seua intenció és fins i tot la de datar les restes humanes. Una vegada finalitzada l'obra, es posaran en valor els vestigis defensius marcant sobre el paviment l'antiga torre-portal i la muralla.

Cal recordar que en els últims anys l’Ajuntament de Moncofa ha instal·lat panells explicatius de la seua història i els seus monuments, a més de l'obertura l'any passat del Museu d'Història i Etnologia. “Per desgràcia la nostra població ha viscut nombrosos anys d'esquena a la seua història, però estem esmenant esta situació, i esta troballa és una gran oportunitat per a aprofundir en este període del nostre passat”, afirma l'alcalde.

 

ashotur22

BASE faldon ESAP LA VALL

 

     

TV Castelló

Multimedia

Video  Audio

gosset moncofa

mosquits genèrica

 

 

 

 

Utilitzem cookies propies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Si segueix navegant entenem que accepta el seu us. Més informació