L'Ajuntament de Moncofa sol·licita més de 2,5 milions d'euros per a millorar la seua sostenibilitat turística
L'Ajuntament de Moncofa ha sol·licitat aquesta setmana unes ajudes de més de 2,5 milions d'euros a la Unió Europea amb l'objectiu de millorar la seua sostenibilitat turística dins de la seua estratègia per a impulsar el turisme com una eina de futur per al municipi. Aquesta línia d'ajudes correspon al Pla de Sostenibilitat en Destins, el termini de sol·licitud dels quals ha finalitzat aquesta mateixa setmana.
L'alcalde de Moncofa ha concretat que aquesta sol·licitud d'ajudes a la UE s'assentisca en quatre bases. “Hem sol·licitat 1,1 milions d'euros per a mesures de transició verda i sostenible, quasi 528.000 euros per a millora de l'eficiència energètica, altres 260.000 euros per a la transició digital i altres 615.000 euros per a millorar la nostra competitivitat”, ha explicat Wences Alós Valls.
Cal tindre en compte que aquesta línia d'ajudes del Pla de Sostenibilitat Turística està pensat per a destinacions turístiques de sol i platja de model mixt, tant turístic com residencial. Aquestes ajudes s'establirien en tres anualitats, amb més de 1,5 milions per al primer any, quasi 624.000 euros per al segon i una mica més de 354.000 euros per al tercer any.
En la seua explicació, l'Ajuntament de Moncofa ha assegurat que l'oferta turística de Moncofa compta amb un principal atractiu degut a l'ampli patrimoni material del qual disposa, que es troba en les seues 6 platges i que busca potenciar-se mitjançant la digitalització i innovació turística, i la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial. D'aquesta manera, aquesta situació s'alinea de manera directa amb l'objectiu general d'integració de l'oferta dins de les variables enunciades, segons s'indica en l'estratègia de sostenibilitat turística en destí.
El que es busca, en resum, és el desenvolupament equilibrat del potencial turístic en el conjunt del territori, de manera que contribuïsca a la solució de problemàtiques de dimensions ambientals, socioeconòmiques i territorials de sostenibilitat.
Quatre eixos de treball específic
Les actuacions a dur a terme s'estructuraran i assentaran sobre els diferents eixos programàtics establits en la present convocatòria.
En primer lloc, quant a l'eix de transició verda i sostenible, es pretén instaurar un sistema per a la prevenció d'inundacions i riuades com una manera de fer front als problemes d'erosió causats per les fortes pluges torrencials que esdevenen al municipi en els mesos de primavera i les comunes tempestes estivals. També, es preveu la renaturalització de l'entorn del riu Belcaire, així com la creació i gestió d'un centre d'interpretació i observació de la naturalesa en la zona pròxima a la desembocadura del riu Belcaire, al costat de la sendera blava de Moncofa i la reserva de la tortuga tortuga europea. Aquesta actuació serveix com a connexió entre la platja i Camí Cabres. Igualment, es preveu la instal·lació de 20 illes de reciclatge per a gestionar els residus urbans que ara com ara es troben ml gestionats i molts acaben en la zona natural, degradant l'entorn.
Quant a l'eix relatiu a l'eficiència energètica, destaquen les actuacions d'instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en punts estratègics d'afluència turística, el canvi de quadres elèctrics i instal·lació de lluminàries LED en els productes turístics. Així mateix, s'afig la conversió en zona de vianants dels carrers principals del poble, transformant el model de mobilitat i l'accessibilitat dels espais.
En matèria de transició digital es reuneixen una sèrie d'actuacions basades en l'adquisició d'equipament Smart City, que permeten l'obtenció de dades rellevants per al turisme, entre elles s'inclou: la millora de la pàgina web de Moncofa, eines de màrqueting digital i comercialització turística, sistema d'intel·ligència turística, la instal·lació d'una pantalla tàctil en l'oficina de turisme i formacions als actors claus del sector turístic per a la seua acceleració i transformació digital.
Finalment, quant a l'eix de competitivitat, es destaquen les actuacions d'accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques en la zona del Grau, les instal·lacions de mobiliari públic en la zona de la platja, el qual inclou llocs de socorrisme i llocs de Servei d'Atenció al Turista Estranger (SATE). Finalment, es preveu la creació d'una oficina de gestió del PSTD.