L'Ajuntament de la Vall d'Uixó recupera les sendes de la línia XYZ de la Guerra Civil

xyz 1ÀUDIO| L'itinerari connecta el Paratge de Sant Josep amb la Colonia San Antonio i transcorre per un entorn natural amb nombrosos vestigis de la guerra civil. Escolta al regidor de Turisme, Higi Daniel.

 

L'Ajuntament de la Vall d'Uixó està rehabilitant i recuperant les sendes de la Línia XYZ que uneixen el Paratge de Sant Josep amb la Colonia San Antonio i La Cova. Es tracta d'un itinerari de muntanya baixa de fàcil recorregut, que permet passejar per un entorn natural al costat del nucli urbà i accedir a nombrosos vestigis de la guerra civil: trinxeres, nius de metralladores, parapets, refugis antiaeris i un observatori.

El regidor de Turisme, Higi Daniel, ha explicat que “este cinturó defensiu va ser construït per l'exèrcit republicà en 1938”. La Línia XYZ comença en la costa d'Almenara i la Llosa i passa per la Vall d'Uixó, entrant dins de la Serra Espadà i arribant fins a Teruel i Cuenca, amb una longitud de més de 100 quilòmetres.

La recuperació d'estes sendes forma part de l'aposta de l'actual equip de govern “per diversificar l'oferta turística de la ciutat, aprofitant el potent recurs de les Coves de Sant Josep”. En este sentit, s'estan condicionant les sendes periurbanes que ixen del Paratge i arriben fins al casc urbà, com la de Senda de Quistel que ja es va posar en valor l'any passat i a la qual ara se suma este nou itinerari.

xyz 2Este projecte és transversal entre les regidories de Turisme, Cultura, Medi ambient i Promoció Econòmica. Els treballs de neteja i adequació els ha dut a terme la brigada municipal, a qui Daniel ha agraït “esta labor per a traure a la llum este patrimoni històric i militar oblidat durant 80 anys i que ha sigut catalogat per la Generalitat Valenciana com Bé d'Interès Local”.

El 3 de març a les 18.30 hores en la Biblioteca Municipal se celebrarà la presentació oficial d'esta nova senda, amb una xarrada en la qual col·labora l'associació Muntanyes de la Guerra, “molt implicada sempre en este àmbit”, tal com ha destacat l'edil. I el 4 de març tindrà lloc una marxa guiada per a visitar la zona, que eixirà a les 9.30 hores des del pàrquing de Sant Josep.

Un altre dels objectius d'esta iniciativa és “més enllà d'atraure als turistes, que els vallers i valleres coneguen més de la nostra història i gaudisquen de la muntanya i del nostre entorn natural”. Per açò, des de diverses regidories “estem plantejant la possibilitat de treballar conjuntament per a dignificar les trinxeres que hi ha en el terme municipal, perquè la majoria estan plenes d'enderrocs”, però ben conservades.

tambor cora bajo

banner ser randero dto PSA

ashotur

san bernardo

20181102 camideConquesta 945x222CARTELL REDUIT 2

BASE faldon ESAP LA VALL

 

TV Castelló

Multimedia

Video  Audio

     

dona 3

recorte infonord

 

 

 

Utilitzem cookies propies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Si segueix navegant entenem que accepta el seu us. Més informació